Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.
Uw-dakkapellen.nl Tips en advies voor het plaatsen van een dakkapel.
Uw-dakkapellen.nl
banner image

Houten dakkapel: voor- en nadelen & kosten

Het plaatsen van een dakkapel betekent een verbeterde uitstraling van je woning, meer woonruimte en meer lichtinval. Aangezien hout een makkelijk te bewerken materiaal met een sfeervol karakter is, kan je hiermee een dakkapel creëren die goed bij je woonstijl past, of die nu modern of landelijk is. In dit artikel bespreken we de voor- en nadelen en kosten van het plaatsen van houten dakkapellen.

 

 

Voordelen van een houten dakkapel

– Hout is een materiaal dat erg warm en authentiek oogt. Het geeft je woning dus heel wat meer sfeer. Het kan zowel bij moderne als landelijke woningen gebruikt worden.

– Hout is een makkelijk te bewerken materiaal. Een houten dakkapel kan dan ook op maat gemaakt worden en is makkelijk overschilderbaar. Op die manier heb je het uitzicht van je dakkapel in grote mate zelf in handen.

– Eventuele beschadigingen kunnen makkelijker hersteld worden dan bijvoorbeeld bij dakkapellen uit kunststof.

 

 

Nadelen

– Een houten dakkapel vereist meer onderhoud dan de variant uit kunststof. Het schilderwerk moet bijvoorbeeld regelmatig opgefrist worden om de mooie uitstraling te behouden. Om het onderhoud te beperken kiest men soms voor een combinatie van de genoemde materialen, bijvoorbeeld een kunststof constructie met houten kozijnen.

– Dakkapellen uit hout gaan minder lang mee dan bijvoorbeeld de varianten uit kunststof. De precieze levensduur is onder meer afhankelijk van de gekozen houtsoort en de kwaliteit van het onderhoud.

 

 

Houten dakkapel kosten

Wil je een houten dakkapel plaatsen, hou er dan rekening mee dat de kosten afhankelijk zijn van verschillende factoren; onder meer de houtsoort, de afmetingen en eventuele isolatie zullen de prijs van de dakkapel bepalen. Voor de plaatsing van een standaard houten dakkapel met een breedte van zo’n 2 meter kan je je verwachten aan een prijs vanaf ongeveer 3.000 euro. Voor grotere modellen en maatwerk zullen de kosten natuurlijk hoger liggen.

Wil je een houten dakkapel laten plaatsen door een vakman? Via de offertedienst kan je gratis en vrijblijvend prijzen op maat aanvragen bij professionele dakdekkers. Zo kan je makkelijk prijzen vergelijken en de voordeligste aanbieding kiezen. Klik hier om jouw offerte op maat aan te vragen.

 

 

Houten dakkapel isoleren

Om warmteverliezen te beperken moet de dakkapel goed geïsoleerd worden. Dit kan met verschillende materialen gebeuren, bijvoorbeeld met glaswol of stijve isolatieplaten. Ook de beglazing is een belangrijk aspect: om de warmte zoveel mogelijk binnen te houden kies je best voor hoogrendementsglas. Meer info over het isoleren van dakkapellen vind je in dit artikel.

 

 

Vergunning nodig?

In sommige gevallen zal een omgevingsvergunning vereist zijn voor de plaatsing van je dakkapel. Als de dakkapel een plat dak heeft en aan de achterkant of de zijkant van de woning geplaatst wordt en niet naar openbaar domein is gericht, dan zal dit meestal niet nodig zijn. Er zijn echter ook voorwaarden op vlak van afmetingen en de aard van het gebouw waaraan je moet voldoen om vergunningsvrij te kunnen bouwen.

Je moet bij het plaatsen van dakkapellen ook rekening houden met de welstandseisen van je gemeente. Je neemt best even contact op met je gemeente om te weten te komen of je al dan niet een vergunning nodig hebt voor je dakkapel.

Ben je op zoek naar een vakman voor het plaatsen van een houten dakkapel? Via de offertedienst kan je gratis en vrijblijvend prijsvoorstellen op maat aanvragen bij professionele dakdekkers. Klik hier voor meer informatie.