Dakkapel isoleren: methodes en isolatiematerialen
De dakkapel isoleren kan een flinke energiebesparing betekenen, met een lagere energierekening als resultaat. Ontdek hier de materialen en methodes voor het isoleren van dakkapellen en kom te weten hoeveel je kan besparen.
Welk isolatiemateriaal gebruiken?
Een dakkapel isoleren kan met verschillende dakisolatiematerialen. Zo kan je bijvoorbeeld kiezen voor isolatieplaten uit PUR of PIR. Ook minerale wollen zoals glaswol en rotswol zijn interessante mogelijkheden voor dakisolatie. Wil je de dakkapel laten isoleren met een milieuvriendelijk isolatiemateriaal? Dan zijn hennep en schapenwol opties die zeker het overwegen waard zijn.
Het is ook mogelijk om dakkapellen te kopen waarbij al een isolatielaag voorzien is. Zo bespaar je meteen op je stookkosten en hoef je je geen zorgen te maken over het na-isoleren van de dakkapel. Het levert dus een dubbel voordeel op!
Meer info over geschikte materialen, methodes en prijzen voor dakisolatie vind je op dakisolatie-advies.nl.
Voordelen dakkapelisolatie
Jouw dakkapel laten isoleren brengt enkele interessante voordelen met zich mee. We geven een overicht:
1. Meer wooncomfort
Isolatie van de dakkapel zorgt voor meer wooncomfort. Op koude dagen blijft het warmer in huis, op warme dagen blijft het langer koel. Bovendien dempt de isolatie onaangename geluiden van buitenaf. Denk maar aan verkeersgeluiden of het getik van de regen.
2. Energiebesparing
Het laten isoleren van jouw dakkapel kan een mooie besparing opleveren op de energiefactuur. Hoeveel energie je precies kan besparen is afhankelijk van jouw eigen stookgedrag, de verwarmingswijze, de isolatiewaarde van het isolatiemateriaal, de weersomstandigheden en het feit of het dak reeds al dan niet geïsoleerd is. Bij een reeds geïsoleerd dak kan je rekenen op een gemiddelde jaarlijkse besparing van €100 à €250.
Een (geïsoleerde) dakkapel laten plaatsen of een dakkapel laten isoleren? Gratis en vrijblijvend offertes op maat aanvragen bij professionals kan via de offertepagina.
Dakkapel isoleren langs binnen
Bij het isoleren van de binnenzijde van een dakkapel spreken we van warme isolatie. De binnenkant van een dakkapel isoleren kan op twee manieren. Je kan de dakisolatie ofwel aanbrengen tussen de dakplaat en de dakbedekking ofwel aan de onderkant van het dakbeschot.
Aangezien er bij deze laatste methode meer kans is op het ontstaan van condensvocht is het aangeraden om nog een dampremmende folie aan te brengen. Ook de zijwangen van de dakkapel voorzie je best van een isolatielaag. Hou er rekening mee dat er wat binnenruimte verloren zal gaan door het isoleren langs binnen.
Isolatie dakkapel langs buiten
Bij het aanbrengen van isolatie langs de buitenzijde -we spreken hier van koude isolatie- moet er een spouw van zo’n 3cm tussen de bekleding van de gevel en het isolatiemateriaal voorzien worden. De stilstaande lucht in deze spouw zal een extra isolator vormen.
Het is bij deze isolatiemethode ook nodig om een waterdichte maar dampdoorlatende folie te plaatsen. Deze houdt de isolatielaag droog, maar zorgt er wel voor dat er vocht van in de dakkapel naar buiten kan. Op die manier worden vochtproblemen vermeden.